Jak zatrzymać lato w słoiku ? kącik kulinarny Kury Domowej

0
9
Kura Domowa

Kura Domowa

Początek jesień to dobry moment na robienie przetworów domowych a tym samym zatrzymanie lata w słoiku:)

2

Przepis na konfiturę  z dyni.
Składniki:
– 3 kg dyni,
– 3 kg jabłek (najlepsze są antonówki),
– 300-400 g cukru,
– 2 galaretki cytrynowe.

Sposób przygotowania:
– dynie obrać, pokroić w kostkę,
– jabłka obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę,
– tak przygotowana dynie i jabłka zalewamy szklanką wody i gotujemy do momentu, aż jabłka się rozkleją, a dynia będzie miękka; na koniec  można użyć blendera aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Gotowanie zajmie nam około 2-3 godzin. Na koniec do gotującego się przecieru dodajemy cukier i dwie galaretki cytrynowe. Mieszamy aż galaretka rozpuści się. Można gotować jeszcze 10-15 min (ciągle mieszając). Gorącą konfiturę przekładać do wcześniej przygotowanych słoików. Do dużego garnka wlewamy ciepłą wodę, na dno naczynia kładziemy ściereczkę i ustawiamy słoiki, tak żeby nie stykały się. Gotujemy 15 min, następnie wyjmujemy je, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.

 

3
Możemy też od razu spróbować. Smacznego 🙂

Kura Domowa

O mnie napisalam kilka zdań, które możecie przeczytać tutaj ( link ).

K.D.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here